Kurkien mukana etelään  
line decor
   Sivu päivitetty 19.10.2007
line decor
 
 
 
 

 
 

Vuosi 2006
Nuori naaras ”Auli”

Kesällä 2006 valjastettiin projektin ensimmäinen tutkimusyksilö satelliittilähettimellä Kemin-Tornion seudulta, jossa pesimätiheyksillä mitattuna sijaitsevat Suomen parhaat kurkisuot. Tutkimuksessa käytetään Microwave:n valmistamaa LC4-lähetintä, joka ottaa kerran päivässä klo 12:00 tarkan (± 15 m) GPS-paikannuksen linnun sijainnista. Satelliitti lähettää paikannukset maahan kymmenen päivän välein.

Pyynnin suunnittelusta vastasi tehokas paikallinen rengastaja Matti Suopajärvi, jolla on monipuolinen kokemus eri lintujen maastotutkimuksista ja myös kurkien pyynnistä alueella. Kolme päivää kestäneissä pyyntiponnisteluissa antoivat korvaamatonta apua myös paikalliset lintuharrastajat ja muut vapaaehtoiset. Erityiskiitokset seuraaville: Jouko Kärkkäinen, Kimmo Palmgren, Olli-Pekka Karlin ja Jouni Ylipekkala. Kiinni saatu, juuri lentokyvyn saavuttanut kesän 2006 poikanen, osoittautui naaraspoikaseksi ja nimettiin pyyntipäällikkö Matti Suopajärven puolison mukaan Auliksi.

Elokuun lopussa Auli-kurki siirtyi perheineen (toinen poikanen ja emot) Tervolan Yli-Paakkolan pelloille, ja viipyi siellä lähes kuukauden muutaman neliökilometrin alueella ruokaillen ja valmistautuen syysmuuttoa varten. Parhaimmillaan syyskuun puolivälissä 2006 samoilla pelloilla ruokaili yli 700 kurkea. 23.9.2006 Pentti Rauhala näki kurjen vielä Tervolassa, jossa lintu oli myös GPS-paikannuksen mukaan seuraavana päivänä. 25.9.2006 Auli-kurki oli kuitenkin aloittanut muuttomatkansa kohti etelän lämpimiä, mutta turvattomia seutuja. Muuttomatkan etenemistä voi seurata oheisen linkin avulla.

Teksti: Petri Suorsa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Kurki ja lähetin

Kurjentyttönen Auli

 

Kirjoittaja ja kurki

Enää ei karkaa...

 

Kuvat: © Matti Suopajärvi