Kurkien mukana etelään  
line decor
   Sivu päivitetty 17.2.2013
line decor
 
 
 
 

 
 
”Mansikka”

Loppumattoman odotuksen jälkeen, valitettavasti vasta projektin loppumetreillä, on markkinoille vihdoinkin tullut North Star –lähetinvalmistajan kurjille kehittämä kevyt 22 g painava GPS –jalkalähetin, joka lataa akkunsa aurinkopaneeleilla. Tiettävästi maailman toinen tällainen lähetin on nyt asennettu Outokummassa Etiopiaan muuttavan kurkiperheen poikaselle. Kurki nimettiin Mansikaksi, sillä viimevuotiseen tapaan perhe viihtyi reviirinsä mansikkapelloilla. Syksyllä 2011 seurattiin Mansikan isosisarta Outoa Etiopian Delacheen. Oudon traditionaalinen patterilähetin tyhjeni kuitenkin keskimääräistä nopeammin, joten kevätmuuton seuranta jäi vain haaveeksi.

Mansikalle jalkaan asennettu lähetin lataa paristoaan kolmella lähettimen sivuille kiinnitetyllä aurinkopaneelilla. Toisin kuin haikaroille, kotkille, sääksille ja mehiläishaukoille, ei kurjille ole voitu asentaa aurinkopaneeleilla toimivaa selkälähetintä, koska selän höyhennys peittää paneelit estäen akun latautumisen. Jalkalähetin sen sijaan on riittävästi esillä ja näin ongelma on voitu ratkaista. Lähetin on ohjelmoitu ottamaan 3 GPS -paikannusta vuorokaudessa, jotka lähetetään Argoksen satelliiteille 3,5 vuorokauden välein. Ohjelmoiduista GPS-paikannuksista on saatu Suomessa noin 70 %. Muuton ensimmäisenä 1000 km saanto putosi 50 %. Vielä näinkin voitaisiin saada varsin tarkka kuva muuton etenemisestä. Aika näyttää kuinka lähetin toimii haastavissa Mustanmeren ja Välimeren olosuhteissa. Jälleen kerran kiitän mainioita maastomiehiä Janne Leppästä ja Jukka Materoa onnistuneesta pyyntiretkestä.

Teksti Petri Suorsa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Mansikka

Mansikka

Mansikka on saanut kauan odotetun aurinkopaneeleilla toimivan jalkalähettimen, joka tuottaa traditionaalisten Dopplerpaikannusten lisäksi vieläkin tarkempia GPS -paikannuksia. Lähettimen arvioitu ikä on 2-3 vuotta.

Photo : © Janne Leppänen

Mansikka

Mansikka perheineen Outokummun Harmaasalossa 6.10.2012 neljä päivää ennen syysmuuton käynnistymistä.

Photo : © Osmo Heikkala

Mansikka

Mansikka värirengastetun siskonsa ja toisen emonsa kanssa Hulassa 12.2.2013.

Photo : © Dror Galili

Mansikka

Mansikka ja molemmat emonsa Hulassa 12.2.2013. Huomaa kolmella aurinkopaneelilla varustettu GPS-lähetin kiinnitettynä vasempaan värirenkaaseen.

Photo : © Dror Galili

 

.