Kurkien mukana etelään  
line decor
   Sivu päivitetty 29.10.2010
line decor
 
 
 
 

 
 
”Goljat”

Kesällä 2010 Petri Suorsa, Janne Leppänen ja Reima Hyytiäinen valjastivat Polvijärvellä Pohjois-Karjalassa suuren, lähes lentokykyisen kurjen koiraspoikasen, joka nimettiin Goljatiksi. Nimen valintaan vaikutti paitsi toivomus kurjen talvialueesta Israelissa, niin varsinkin sen valtava massa 4750 g ja ennätyspitkät nilkan ja säären luut, kyseessä oli todellinen jättiläinen. Elokuun kaksi ensimmäistä viikkoa kurki viihtyi parin kilometrin säteellä reviirin keskustasta. Lentokyvyn vahvistuttua ruokailumatkat ulottuivat jo 5 km säteelle syntymäreviiristä. Syyskuussa ruokailualueet pysyivät samoina, mutta yöpaikoiksi vaihtuivat Ruvaslahden saaret, jonne Janne Leppänen laski yli sadan kurjen suunnistavan Goljatin kaveriksi. Syyskuun viimeisen kolmanneksen alkaessa eli juuri ennen muuttoa myös Goljatti siirtyi yöpymään Viklinsuon kurkiparveen. 26.9.2010 Goljatti osallistui Pohjois-Karjalan hyvin dokumentoituun kurkirynnistykseen pois Suomesta.

Teksti Petri Suorsa

 

 

”Renttimä”

Renttimä on Matti Tolvasen Savukoskella pyydystämä ja Matti Suopajärven satelliittilähettimellä valjastama koiraskurki, josta on kertynyt paikannusaineistoa keväästä 2008 lähtien. Renttimä vahvisti talvella 2008-2009 käsitystä siitä, että osa Suomen kurjista talvehtii Balkanilla ja viettää keskitalven Kroatian Jelas Poljella. Talvella 2009-2010 sama lintu jatkoi Kroatiasta Pohjois-Afrikkaan, paljastaen täysin uuden suomalaisten kurkien talvialueen Iso-Syrtin etelärannalta Libyassa. Renttimä osoitti myös samalla, että kurjen muuttotaktiikassa voi olla suurtakin vuosien välistä vaihtelua. Kevätmuutollaan Renttimä paljasti täysin uuden levähdysalueen Montenegrosta. Renttimän lähettimen lähetystunneista on 1.9.2010 käytetty noin ¾. Toivottavasti lähetin ei sammu ennen kuin selviää kurjen käyttämä talvialue 2010-2011.

Teksti Petri Suorsa

 

 

”Inka”

Ivalon Inka pyydystettiin maastokaudella 2009 Suomen kurkipopulaation pohjoisrajalta Olli-Pekka Karlinin toimesta. Kiitämme avusta Kari Tikkasta, Juhani Honkolaa, Esko Sirjolaa sekä Inarin Riistanhoitoyhdistystä. Talvella 2009 - 2010 Inka muutti Unkarista Tunisiaan ja sieltä Atlasvuoristoa seuraten kurkien tärkeälle talvialueelle Algerian ja Marokon raja-alueelle. Toisin kuin Aino kurki, Inka ei palannut läntistä reittiä, vaan palasi omia jälkiään levähtäen maaliskuussa mm. Italiassa, Kroatiassa ja Romaniassa. Lapin kesä 2010 oli sateinen ja kylmä. Hyvin nopeasti Inkan kesäaineistosta paljastunut liikkuva elämäntyyli osoitti epäsuorasti pesinnän epäonnistuneen. 26.8.2010 Aarne Seurujärvi myös näki Inkan lähtevän Ivalosta syysmuutolle yksin, mikä viittaa kurjen menettäneen kesän aikana myös puolisonsa. Inkan lähettimessä pitäisi riittää tehoja reilusti sekä tulevalle että vielä sitä seuraavallekin muuttokaudelle.

Teksti Petri Suorsa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Goljat

Renttimä

Janne Leppänen ja Goljatti 1.8.2010.

Photo : © Reima Hyytiäinen

Renttimä

Petri Suorsa vapauttaa Goljatin lähettimen asennuksen jälkeen.

Photo : © Reima Hyytiäinen

Renttimä

25.9.2010 Janne Leppänen löysi Goljatin perheen vielä kurkien kotipellolta. Seuraavana päivänä perhe jätti Suomen.

Photo : © Janne Leppänen

Renttimä

Renttimä

Renttimä 100 aikuisen pesinnässään epäonnistuneen kurjen parvessa Ala-Temmeksessä 22.8.2010.

Photo : © Ari Kakko

Inka

Renttimä 100 aikuisen pesinnässään epäonnistuneen kurjen parvessa Ala-Temmeksessä 22.8.2010.

Photo : © Ari Kakko


Inka

Upetto

Inka kahlailee pesimäsuollaan.

Photo : © Olli-Pekka Karlin

 

.