Kurkien mukana etelään  
line decor
   Sivu päivitetty 21.9.2011
line decor
 
 
 
 

 
 
”Renttimä”

Renttimä viihtyi kotisuollaan kaksi viikkoa pidempään kuin kesällä 2008. Kurki oli kotisuollaan varmasti vielä 15.8.2009, mutta 25.8.2009 tulleen paikannusaineiston mukaan kurki oli yöpymässä Siikajoen Revonsuolla 300 km pesimäsuolta lounaaseen. Renttimästä saadaan ja myös päivitetään näille sivuille syyskuun paikannuksia kymmenen päivän välein.

Teksti Petri Suorsa

 

 

”Inka”

Ivalon Inka pyydystettiin maastokaudella 2009 Suomen kurkipopulaation pohjoisrajalta Olli-Pekka Karlinin toimesta. Kiitämme avusta Kari Tikkasta, Juhani Honkolaa, Esko Sirjolaa sekä Inarin Riistanhoitoyhdistystä. Tämän aikuisen naaraskurjen elinpiiriin kului jokivarsi ja sen liepeillä olevat yksittäiset suot, jotka ovat pinta-alaltaan pieniä verrattuna pari sataa kilometriä etelämpänä oleviin Lapin soihin. Valtaosa Lapin kurjista lähti tänäkin vuonna syysmuutolle elokuun viimeisellä viikolla. Inka kuitenkin viivytteli kotiseudullaan aina 16.9.2009 asti, jolloin se oli siirtynyt 10 km päähän Ivalon jätevedenpuhdistamolle, jossa kurjet myös keväisin kokoontuvat. Tämä havainto viittasi muuton olevan vihdoinkin ajankohtainen. Vaikka Inkaa ei onnistuttu maastosta löytämään, on todennäköistä, että viivyttely johtui onnistuneesta pesinnästä ja kurjella oli mukanaan yksi tai kaksi poikasta.

Teksti Petri Suorsa

 

 

 

”Juka”

Koska Hattuvaarassa valjastetut aikuiset linnut menehtyivät, päätin nopealla aikataululla valjastaa Itä-Suomesta, Kiihtelysvaaran ympäristöstä kaksi poikasta. Ensimmäinen poikue pyydystettiin heinäkuun puolivälissä Jukka Materon kanssa ja nimettiin pesäpaikan mukaan ”Jukaksi” yhdellä koolla. 20 g jalkalähettimen sai kaksospoikueen suurempi vesa. Poikue viihtyi reviirillään ainakin 15.9.2009 asti, mutta 25.9.2009 saatiin paikannus jo 520 km länsilounaasta Viron länsirannikolta.

Teksti Petri Suorsa

 

 

 

”Upetto”

Koska Hattuvaarassa valjastetut aikuiset linnut menehtyivät, päätin nopealla aikataululla valjastaa Itä-Suomesta, Kiihtelysvaaran ympäristöstä kaksi poikasta. Myöhäisempi poikanen pyydystettiin 31.7.2009 paikallisten kurkiasiantuntijoiden Jukka Materon, Janne Leppäsen ja Kimmo Koskelan suosiollisella avustuksella, josta suuret kiitokset. Pyynti tapahtui alueelle tyypillisessä sankassa aamusumussa, joka on paikallisten mukaan upetto: Niinpä kurki nimettiin ”Upetoksi”. Se oli kaksospoikueen suuri 4 kg painava koiras, jolla oli valtavat jalat ja julma luonne. Syksyn aikana Upetto nähtiin reviirillään lähes päivittäin ja syyskuuhun mennessä siitä varttui vanttera ja vahvan oloinen nuorukainen. Syyskuun viimeisellä viikolla Upetto jätti ensi kerran reviirin ja liittyi 10 km päässä olevaan Valkeasuon kurkitokkaan. Perheen mieli veti kuitenkin vielä päivittäin kotiin ja esim. 29.9.2009 paikannukset tulivat kotimaisemista.

Teksti Petri Suorsa

 

 

 

 
 

 

Inka

Inka

Suon kuningatar ja mättään keisarinna.

Photo : © Olli-Pekka Karlin

Inka

Inka (alla) hoitaa selvästi mieluisaa velvollisuuttaan maailman pohjoisimpien kurkien tulevana äitinä.

Photo : © Olli-Pekka Karlin

Juka

Juka

Jukaksi nimetty poikanen vapautetaan lähettimen asennuksen jälkeen.

Photo : © Petri Suorsa

Upetto

Upetto

Petri Suorsa kiinnittää Upetolle lähetintä, Janne Leppänen valvoo.

Photo : © Jukka Matero

Upetto

Upetto on jo vahva lentäjä.

Photo : © Olli-Pekka Karlin

Upetto

Upetto ja perhe tanssin hurmassa 15.9.2009.

Photo : © Olli-Pekka Karlin

Photo Nenad Setina

Jelas Poljen kurjet 1.

Photo : © Nenad Setina

Photo Nenad Setina

Jelas Poljen kurjet 2.

Photo : © Nenad Setina

map

Jelas Polje

Photo Nenad Setina

Jukan mahdollinen parvi saapuu Jelas Poljen altaille yöpymään 15.2.2010.

Photo : © Nenad Setina

map

Kurkien yöpymislampi 15.2.2010.

Photo : © Nenad Setina

map

11.9.2011 Jukka Matero kuvasi Tohmajärven Sikosuolla erittäin todennäköisesti Upetton, jota seurattiin 2009 satelliittilähettimellä Ukrainan eteläosiin asti. Mitä ilmeisimmin lähetinrengas putosi Ukrainassa loka-marraskuun vaihteessa 2009.

Photo : © Jukka Matero