Kurkien mukana etelään  
line decor
   Sivu päivitetty 24.5.2008
line decor
 
 
 
 

 
 
"Petteri"

Heinäkuussa 2008 valjastettiin 20 g jalkalähettimellä lentokyvytön kurjen koiraspoikanen Pohjois-Savossa Maaningalla. Poikanen pyydystettiin yhteistyössä Petteri Mustakallion kanssa hänen tutkimusalueeltaan ja nimettiin kummisetänsä mukaan Petteriksi. Kurkiperhe viihtyi ennen muuttoa Maaningan Lapinjärvellä ja liittyi syyskuun lopussa muutaman sadan syysmuuttoon valmistautuvan kurjen parveen. Petteri Mustakallio kontrolloi perheen muutamia kertoja syksyn aikana ruokailemassa Lapinjärven ympäristössä. Poikanen oli varttunut vankaksi nuorukaiseksi.

 

 

 

Aikuinen koiras ”Olli”

Maastokauden 2008 ensimmäinen satelliittikurki valjastettiin toukokuun alussa Kuusamossa. Lintu osoittautui pesimättömäksi kiertelijäksi, jonka elinpiiri ulottui myös enimmillään 8 km Venäjän puolelle. Kurki vieraili kuitenkin säännöllisesti myös Suomen puolella. 29.8. lintu paikannettiin vielä ruokailemassa suolta Suomen rajavyöhykkeen tuntumasta, mutta 31.8. se olikin lentänyt yllättäen 870 km lounaaseen. Paikannukset saatiin yhdeltä Viron Matsalun alueen tärkeimmistä kurkien yöpymispaikoista Põgari-Sassista. Matsalun alueella oleskelee syksyisin enimmillään noin 10 000-20 000 kurkea.

 

 

 

Aikuinen koiras ”Mauri”

Rovaniemellä valjastettu Mauri kurki paikannettiin 14.8.2008 siirtyneenä 65 km reviiriltään etelälounaaseen Pisan luonnonpuiston suolle. 24.8. lintu oli siirtynyt Tervolan tunnetuille ruokailupelloille, jossa laskettiin Maurin lisäksi n. 200 ruokailevaa kurkea.

 

 

 

”Renttimä”

Savukoskella asunut Renttimä-kurki jätti elinpiirinsä jo elokuun alussa lentäen 180 km lounaaseen Oulun läänin rajalle Liejusuolle. Sieltä matka jatkui 133 km lounaaseen Siikajokivarteen, jossa lintu on sittemmin viihtynyt jo kaksi viikkoa.

Vietettyään 3 viikkoa Siikajokivarressa Rantsilassa Renttimä jatkoi muuttoaan todennäköisesti jo 31.8.2008 ja paikannettiin 8.9.2008 Viron Maatsalun alueelta ruokailemasta samalta pellolta Kuusamon Olli-kurjen kanssa 1,7 km Olli-kurjen paikannuksesta! Renttimä jatkoi ruokailuaan klo 19:00 asti kunnes klo 19:27 se oli siirtynyt 10 km lounaaseen Põgari-Sassin yöpymispaikalle, josta myös Ollin yöpymishavainnot ovat tulleet viimeisen 8 vuorokauden aikana. Pesimäsuoltaan Renttimä on taivaltanut tähän mennessä jo 964 km, joista suorimpaan reittiin verrattuna vain 10 km on ollut ylimääräistä.

 

 

 

Aikuinen koiras ”Matti”

Matti-kurki nähtiin elinpiirillään Sallassa kesän aikana kahdesti. Toisella kerralla heinäkuun lopussa mukana oli myös naaras, mutta pari ei saanut kasvatettua poikasia lentokykyisiksi. Keväästä 2007 satelliittiseurannassa ollut Matti-kurki jätti elinpiirinsä Sallassa elokuun puolivälissä. Lintu paikannettiin ruokailemasta Oulujoen varressa 25.8.2008 lähellä viime syksyn ensimmäistä ruokailualuetta Muhoksella. Maastokaudella 2008 valjastettiin myös uusia kurkiyksilöitä. Niistä ensimmäinen muutti elinpiiriltään Savukoskelta Ranualle jo 8.8.2008, josta lintu jatkoi edelleen Rantsilaan ja on paikannettu siellä 18. - 29.8.2008. Rovaniemellä asustellut kurki puolestaan paikannettiin 14.8.2008 Pisavaaran luonnonpuiston tuntumasta, josta se siirtyi tankkaamaan Tervolan pelloille 23.8.2008 noin 200 lajikumppaninsa kanssa.

 

 

 

Aikuinen naaras ”Aino”

Sallassa toukokuussa 2008 valjastettu aikuinen naaraskurki vietti kesänsä elinpiirillään hyvin paikallisena. Se jätti pesimäsuonsa Itä-Lapin kurjista viimeisenä, joka voi tarkoittaa, että sillä on poikue mukanaan. Renttimän tavoin Aino ohitti Muhoksen kerääntymisalueen ja paikannettiin 8.9.2008 kotisuoltaan 275 km lounaaseen tankkaamassa Limingan pelloilta. Tarkka muuttoajankohta ei ole tiedossa, mutta se on ollut todennäköisesti jo 31.8.2008.

Tekstit: Petri Suorsa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Petteri

petterit

Petteri Mustakallio laittamassa värirenkaita Petteri-kurjelle

Photo : © Petteri Mustakallio

petteri

Petteri-kurki kotimaisemissa 2008

Photo : © Petteri Mustakallio

Olli

olli

Olli lähdössä satelliittilähettimen asentamisen jälkeen.

Photo : © Olli-Pekka Karlin

olli

Olli keväällä 2009 kotiseudullaan.

Photo : © Andre Cornet

olli

Olli keväällä (ylempi lintu) 2009 kotiseudullaan.

Photo : © Andre Cornet

Mauri

mauri

Mauri löytyi lennosta Tervolan pelloilta.

Photo : © Matti Suopajärvi

Renttimä

Renttimä

Renttimä rämpii takatalvessa.

Photo : © Matti Suopajärvi

Matti

matti

Matti kurki jatkoi seikkailujaan myös 2008.

Photo : © Kimmo Palmgren

matti

Matti kurki keväällä 2009 kotiseudullaan Sallassa.

Photo : © Matti Tolvanen

Aino

aino

Aino-kurki ennen lähettimen asennusta 2008

Photo : © Matti Tolvanen

Aino

matti

Aino-kurki valjastuksen jälkeen 2008

Photo : © Matti Tolvanen

Aino

aino

Aino-kurki 20.4.2009

Photo : © Petri Suorsa

Aino

aino

Aino-kurjen jäänteet kotkan jäljiltä.

Photo : © Matti Tolvanen

Aino

aino

Näkymä Ainon pesimäsuolle ja kotkan kynimäpaikkoja.

Photo : © Matti Tolvanen